Het is een hele lastige tijd voor organisatoren van festivals. De regels vanuit de Veilgheidsregio veranderen haast wekelijks en het is een uitdaging het overzicht te bewaren en er achter te komen wat mag en wat niet mag. En dat te toetsen aan de doelstellingen die je als festival organisatie hebt.

Gratis en veilig

Het Noordzee Zomerfestival heeft als doelstelling een gratis toegankelijk festival te organiseren waar gedacht wordt aan alle leeftijdsgroepen. Voor en door de samenleving.
Toen we vorig jaar geconfronteerd werden met de corona uitbraak bleek al snel dat er helemaal niets meer mocht. De keuze was in 2020 snel gemaakt : “dan slaan we een jaartje over”. Voor 2021 zag het er veel gunstiger uit. Immers het grootste deel van de Nederlanders zou gevaccineerd zijn en in de zomer is de besmettingsgraad laag. Dus ging het NZF akkoord met de eis om het festival  veilig te organiseren met gebruik van de Corona Checkapp. Want  die moest garanderen dat er alleen mensen zonder corona in de festivaltent kwamen.

Nieuwe regels voor evenementen

Toen het landelijk mis ging vooral onder de jongeren (de Delta variant)  en de besmettingscijfers , bij die jongeren die dicht op elkaar, in slecht geventileerde ruimtes, gingen dansen met Janssen omhoog gierden, greep de regering in. Vorige week kregen we te horen dat veel evenementen en uitgaansgelegenheden moesten sluiten. Maar er werd ook bij gezegd dat sommige evenementen wel mochten onder voorwaarden. Het kwam erop neer dat eendaagse evenementen waar bezoekers een zitplaats krijgen wel degelijk mochten doorgaan. Ook live optredens mochten onder die omstandigheden ook.

Hoe ga je er mee om

Dat stelde het NZF voor een dilemma, willen we dat? Bezoekers die zitten? Zijn we met negen dagen geen meerdaags evenement? Om met de laatste vraag te beginnen. Op rijksoverheid.nl staat dat alleen evenementen met een overnachting een meerdaags evenement zijn. Dus wij bestaan eigenlijk uit negen eendaagse evenementen.

En  dat zitten. Een aantal van ons heeft feesten in Duitsland meegemaakt waar het heel normaal is dat bezoekers zitten. Aan lange tafels met een gezellig  drankje erbij wordt het een geweldig feest. Toen hebben we besloten dat wij dat ook kunnen. Publiek laten zitten en toch een geweldig feest organiseren. En laten we eerlijk zijn, in een stadion, bij dartskampioenschappen, in de Ziggo Dome en bij Andre Rieu zit het publiek ook en dan is ook leuk.
Dus gaan we het doen.!!

Het mag doorgaan

De gemeente en veiligheidsregio zijn er inmiddels ook van overtuigd dat het Noordzee Zomerfestival mag doorgaan. Veiligheid staat voorop. Daarom werken wij bij de ingang met de gezondheid check via de Corona Checkapp. Zorgen we ervoor dat ook vrijwilligers en artiesten veilig zijn en ventileren we de ruimte zo veel mogelijk. Dat laatste is natuurlijk niet zo moeilijk met een tent. We gaan er van uit dat de meeste bezoekers zich beschermd hebben door een vaccinatie. Verder laten we niet meer dan 600 personen in de festivaltent, die dan allemaal een zitplaats aan onze lange tafels  hebben. Dat is minder dan tweederde van onze (vloer)capaciteit.

Wat ons betreft kan het festival beginnen.