Nu evenementen en festivals weer in een winterstop zijn beland, kijkt het bestuur van het Noordzee Zomerfestival terug op een bewogen jaar. Het was een jaar waarin wij als eerste en één van de weinige Nederlandse festivals gedraaid hebben. De vraag is actueel of we het in de veranderde situatie weer zouden doen? We denken het wel. Maar gaan we het weer doen met allerlei extra opgelegde beperkingen? Nee, dat zeker niet, 2021 was een goede leerschool.

We gaan ervoor

Het organiseren van een groot festival is iets waar je bijna het hele jaar mee bezig bent. NZF kijkt nu al maanden vooruit naar 2022. En de programmering van dag- en avond evenementen is in volle gang. Na een jaartje gedwongen rust in 2020, deden we dat ook vorig jaar. In mei 2021 ging gelukkig alles in Nederland weer open. Reden voor NZF om vol te gaan voor een festival. Weliswaar met nog enige beperking in aantallen toeschouwers, maar goed genoeg om vol gas in de gemaakte plannen door te pakken. In ons enthousiasme bestelden we een grotere tent en we dachten uit eigen beweging na over meer ventilatie.

Twijfel maar toch door

Het “dansen met Janssen” en een falend “testen voor toegang” zorgden ervoor dat aan het begin van de zomer de rem weer op de evenementen ging. Een kleine maand voor de start van het Noordzee Zomerfestival kregen we te maken met nieuwe strengere maatregelen. Alleen ééndaagse festivals voor zittend publiek en 3G voor toegang. Opnieuw veel vragen en nieuwe ontwerpen; alles moest op zijn kop. We hadden toen kunnen besluiten het festival te cancelen, net als vele anderen deden. Dat deden we niet. De gedachte dat iedereen wel behoefte zou hebben aan een feestje, hield ons gemotiveerd. Ook burgermeester Visser steunde die lijn. Pas nadat alle andere disciplines overtuigd waren kregen we groen licht.

Blije gezichten

Uiteindelijk bleek dat ook mogelijk te zijn. Iedereen had behoefte aan feestje. Na een wat moeizame start werd het steeds leuker. Financieel was het wel heel spannend, omdat we de avond niet de aantallen bezoekers binnen kregen, die we van tevoren had ingeschat. Vooral het jeugdige publiek, omdat die nog niet allemaal gevaccineerd waren. En het was niet echt simpel om je te laten testen. Mensen hadden kennelijk ook nog angst om zich in “het feestgedruis” en drukke ruimtes te begeven.
De activiteiten overdag voor de jeugd werden een ongekend succes. Nog niet eerder hadden we zoveel bezoek. Zelf hebben wij de statische invulling met biertafels veranderd in een wat sfeervollere aankleding met statafels en luxe barkukken.
Gelukkig werkte dat en vond steeds meer publiek de weg naar de festivaltent aan het strand. Kortom: veel blije gezichten bij iedereen die wel kwam!

Arno Kamminga ambassadeur

De kers op de taart was de huldiging van Olympisch medaillewinnaar Arno Kamminga op de slotavond. Na zijn twee prachtige zilveren medailles op de Olympische Spelen van Tokyo gaat ‘onze’ Arno Kamminga in Parijs 2024 voor niets minder dan dubbel-goud op de 100 en 200 meter schoolslag. Als NZF willen wij hem heel graag een steuntje in de rug geven bij zijn missie om de eerste Katwijkse Olympisch kampioen ooit te worden!
Hoofdsponsor Hilverda de Boer gaf de 1e aanzet op de huldigingsavond. Arno wordt op zijn beurt de ambassadeur en het sportgezicht van NZF. Wij hopen dat meerdere sponsors bereid zijn om hun sponsorbedrag te verhogen, om hiermee bij te dragen aan de gouden droom van de trots van Katwijk! Gezamenlijk zorgen wij er dan voor dat Arno terecht de komende jaren zorgeloos kan zwemmen op weg naar Parijs.

Zonder extra beperkingen

Zoals gezegd bereiden we ons voor op een festival in 2022. Maar het licht gaat zeker niet op groen, op basis van dezelfde randvoorwaarden als in 2021. Het risico is eenvoudig weg te groot en wij vinden ook dat het anders kan en moet.
Een festival van deze omvang en gratis toegankelijk kun je ook alleen maar  organiseren als we gastvrij kunnen zijn en de bezoekerscapaciteit optimaal benut kan worden. Als ANBI-stichting streven wij altijd naar een kostendekkende begroting. Als er dan onverhoopt toch extra beperkingen zijn, dan zal dit risico volledig afgedekt moeten worden door steunmaatregelen van rijk en gemeente.

Hou de data vrij

Van 4 tot en met 13 augustus 2022 staat er als het aan ons ligt weer een festivaltent aan het Katwijkse strand. Dus, hou deze data vrij voor een fantastische vakantiebestemming!