Noordzee Zomerfestival-ambassadeur Arno Kamminga begint zondag 23 juli aan de wereldkampioenschappen in het Japanse Fukuoka. De 27-jarige Katwijker gaat op jacht naar de medailles op zowel de 100 als de 200 meter schoolslag en staat ongetwijfeld ook in de line-up van TeamNL voor de mixed wisselslag estafette. De (halve) finales waar Kamminga zich naar verwachting voor zal kwalificeren, worden allemaal live uitgezonden door de NOS.

Na zijn twee prachtige zilveren medailles op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ging Noordzee Zomerfestival-ambassadeur Arno Kamminga vorig jaar voor een paar gouden plakken op het WK in Boedapest en het EK in Rome. Corona gooide echter roet in het eten en er volgende een ‘kwakkelzomer’. De Katwijkse zwemmer moest de rest van het jaar de tol betalen en onder meer het WK kortebaan in Melbourne in december laten schieten. Maar….Kamminga is inmiddels op de weg terug en ligt weer op koers voor goud op de Spelen van Parijs!

Over het niet meedoen van Arno Kamminga aan het WK kortebaan in december zei zijn coach Mark Faber – tevens bondscoach – destijds: “Arno en ik zijn na intensief beraad samen tot de conclusie gekomen dat hij Melbourne moest overslaan. Na de zomer van 2022 bleek hij – ook na zijn vakantie – onvoldoende hersteld om weer fris aan het nieuwe seizoen te beginnen. We hebben hem daarom ook niet meegenomen naar het eerste trainingskamp op hoogte in Flagstaff (VS) en ook niet naar de World Cup-wedstrijden in oktober.”

Volgens Faber heeft Kamminga na de voor hem zo succesvolle Olympische Spelen van Tokio (zilver op de 100 en 200 meter schoolslag) een te druk najaar van 2021 gehad, met onder meer deelname aan de ISL-wedstrijden en het kortebaan-World Cup-circuit, plus ook nog eens een EK en WK kortebaan. Faber: “Omdat er in de zomer van 2022 ook nog een WK én een EK langebaan op de kalender stonden, heeft Arno achteraf gezien toch iets te veel wedstrijden gezwommen. Normaliter kan hij dat prima aan, maar op het WK in Boedapest was hij al niet topfit, toen hij er ook nog een Covid-besmetting overheen kreeg. Daar was hij waarschijnlijk onvoldoende van hersteld toen hij aan de start verscheen bij het EK in Rome.”

In Rome eindigde Kamminga op de 100 meter schoolslag op een voor hem tegenvallende zevende plaats. Nadat hij met de Nederlandse estafetteploeg nog wel goud won op de 4 x 100 meter wisselslag mixed, trok Kamminga zich terug voor de individuele 200 meter schoolslag.

Faber: “Arno is inmiddels weer hard op de weg terug naar zijn oude niveau waarmee hij mee kan doen om de medailles. Het doel is echter om nóg beter te worden en voor goud te gaan. In ons ‘winnende’ plan kwam het WK kortebaan in Melbourne – inclusief de zware reis en jetlag – nog net te vroeg. Daarom ligt de focus op de komende WK’s langebaan in Fukuoka (juli 2023) en Doha (februari 2024) en – vooral – de Spelen van Parijs. Dáár moet en zal hij op zijn allerbest zijn!”

 

Programma Arno Kamminga WK in Fukuoka:

Zondag 23 juli
Vanaf 03.30 u wedstrijdzwemmen series, met o.a.:
– 100 school mannen met Arno

Vanaf 13.00 u wedstrijdzwemmen (halve) finales met o.a.:
– halve finale 100 school mannen (mogelijk met Arno) – live op NOS.nl
Maandag 24 juli
Vanaf 13.00 u wedstrijdzwemmen (halve) finales met o.a.:
– finale 100 school mannen (mogelijk met Arno) – live op NPO1 en NOS.nl

Woensdag 26 juli
Vanaf 03.30 u wedstrijdzwemmen series, met o.a.
– 4 x 100 wissel mixed: TeamNL (mogelijk met Arno)

Vanaf 13.00 u wedstrijdzwemmen (halve) finales met o.a.:
– finale 4 x 100 wissel mixed (mogelijk met TeamNL/Arno) – live op NPO1 en NOS.nl

Donderdag 27 juli
Vanaf 03.30 u wedstrijdzwemmen series, met o.a.
– 200 school mannen met Arno

Vanaf 13.00 u wedstrijdzwemmen (halve) finales met o.a.:
– halve finale 200 school mannen (mogelijk met Arno) – live op NPO1 en NOS.nl

Vrijdag 28 juli
Vanaf 13.00 u wedstrijdzwemmen (halve) finales met mogelijke NL deelname:
– finale 200 school mannen (mogelijk met Arno) – live op NPO1 en NOS.nl

(*) Nederlandse tijden, in Fukuoka is het 7 uur later.

Mocht Arno op het WK een of meer medailles winnen, dan komt hij die vast en zeker even laten zien bij het Noordzee Zomerfestival in zijn eigen Katwijk.